odc. 4 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Sałatka z grillowanym kurczakiem, odc. 4

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Sałatka z kurczakiem grillowanym w lekko ostrej, musztardowej marynacie. Za oryginalny smak odpowiada fantastyczny sos z dodatkiem anchois i parmezanu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Główne składniki

  • pierś z kurczaka

    1 sztuka
  • sałata rzymska

    1 sztuka
  • mix kolorowych sałat

    1 sztuka
  • ser salami

    80 gramów

Marynata

  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • Musztarda czosnkowa Prymat

    2 łyżeczki
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat

    do smaku

Grzanki

  • pieczywo tostowe

    2 kromki
  • Przyprawa do bruschetty i dań kuchni włoskiej Prymat

    1 opakowanie
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryczka chili

    1/2 sztuki
  • masło

    1 łyżka

Sos

  • kefir

    100 mililitrów
  • majonez light

    2 łyżki
  • filety anchois

    6 sztuki
  • parmezan starty

    2 łyżki
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku

Dekoracja

  • szczypiorek posiekany

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie naszej sałatki zaczynamy od pokrojenia piersi kurczaka w paseczki.

Kiedy kurczak jest już pokrojony, przechodzimy do przygotowania marynaty.

Do miski wlewamy olej, dodajemy dwie łyżeczki musztardy czosnkowej oraz sos sojowy. Doprawiamy do smaku pikantną przyprawą do kurczaka i dokładnie mieszamy.

Następnie wkładamy mięso do marynaty i dokładnie obtaczamy w niej kurczaka. Odstawiamy kurczaka na minimum pół godziny. Dzięki temu mięso przejmie aromat naszej marynaty. 

W czasie kiedy mięso się marynuje, przygotowujemy sos do naszej sałatki.

Do miski dodajemy majonez.

Siekamy fileciki anchois na mniejsze kawałki i dodajemy je do naczynia z majonezem.

Na koniec wlewamy kefir i całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.

Do sosu dodajemy tarty parmezan, doprawiamy wszystko do smaku białym pieprzem, po czym raz jeszcze łączymy nasze składniki.

Kiedy sos jest gotowy, możemy zająć się grzankami

Chleb tostowy kroimy w większą kostkę.

Czosnek oraz papryczkę chili siekamy na małe kawałeczki.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony chleb, czosnek i chili. Wszystko doprawiamy przyprawą do bruschetty i dań kuchni włoskiej, chwilkę podgrzewamy, a następnie dodajemy łyżkę masła.

Cały czas mieszając, podsmażamy całość przez około minutę.

Mamy już przygotowany sos oraz grzanki. Pora ugrillować zamarynowanego wcześniej kurczaka.

Przekładamy mięso z marynaty prosto na nagrzaną ryflowaną patelnię i grillujemy.

Sposób podania: Sałatę rzymską wraz z mixem sałat rwiemy na mniejsze części i przekładamy do miski w której podamy całe danie. Całość polewamy sosem i mieszamy tak aby wszystkie listki były nim pokryte. Ser żółty kroimy w paseczki, a następnie kładziemy go na wierzch wraz z kurczakiem. Na wierzch sypiemy grzanki. Sałatkę ozdabiamy posiekanym szczypiorkiem.

Doradca Smaku
Sałatkę należy wymieszać przed samym podaniem, ponieważ sałata może nam „oklapnąć” pod ciężarem sosu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat