Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Główne składniki
-
pierś z kurczaka
1 sztuka -
sałata rzymska
1 sztuka -
mix kolorowych sałat
1 sztuka -
ser salami
80 gramów
Marynata
-
olej rzepakowy
2 łyżki -
Musztarda czosnkowa Prymat
2 łyżeczki -
sos sojowy
1 łyżka -
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat
do smaku
Grzanki
-
pieczywo tostowe
2 kromki -
Przyprawa do bruschetty i dań kuchni włoskiej Prymat
1 opakowanie -
czosnek
2 ząbki -
papryczka chili
1/2 sztuki -
masło
1 łyżka
Sos
-
kefir
100 mililitrów -
majonez light
2 łyżki -
filety anchois
6 sztuki -
parmezan starty
2 łyżki -
Pieprz biały mielony Prymat
do smaku
Dekoracja
-
szczypiorek posiekany
do dekoracji
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XIII: Sałatka z grillowanym kurczakiem, odc. 4
Przygotowanie naszej sałatki zaczynamy od pokrojenia piersi kurczaka w paseczki.
Kiedy kurczak jest już pokrojony, przechodzimy do przygotowania marynaty.
Do miski wlewamy olej, dodajemy dwie łyżeczki musztardy czosnkowej oraz sos sojowy. Doprawiamy do smaku pikantną przyprawą do kurczaka i dokładnie mieszamy.
Następnie wkładamy mięso do marynaty i dokładnie obtaczamy w niej kurczaka. Odstawiamy kurczaka na minimum pół godziny. Dzięki temu mięso przejmie aromat naszej marynaty.
W czasie kiedy mięso się marynuje, przygotowujemy sos do naszej sałatki.
Do miski dodajemy majonez.
Siekamy fileciki anchois na mniejsze kawałki i dodajemy je do naczynia z majonezem.
Na koniec wlewamy kefir i całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.
Do sosu dodajemy tarty parmezan, doprawiamy wszystko do smaku białym pieprzem, po czym raz jeszcze łączymy nasze składniki.
Kiedy sos jest gotowy, możemy zająć się grzankami.
Chleb tostowy kroimy w większą kostkę.
Czosnek oraz papryczkę chili siekamy na małe kawałeczki.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony chleb, czosnek i chili. Wszystko doprawiamy przyprawą do bruschetty i dań kuchni włoskiej, chwilkę podgrzewamy, a następnie dodajemy łyżkę masła.
Cały czas mieszając, podsmażamy całość przez około minutę.
Mamy już przygotowany sos oraz grzanki. Pora ugrillować zamarynowanego wcześniej kurczaka.
Przekładamy mięso z marynaty prosto na nagrzaną ryflowaną patelnię i grillujemy.
Sposób podania: Sałatę rzymską wraz z mixem sałat rwiemy na mniejsze części i przekładamy do miski w której podamy całe danie. Całość polewamy sosem i mieszamy tak aby wszystkie listki były nim pokryte. Ser żółty kroimy w paseczki, a następnie kładziemy go na wierzch wraz z kurczakiem. Na wierzch sypiemy grzanki. Sałatkę ozdabiamy posiekanym szczypiorkiem.
Sałatkę należy wymieszać przed samym podaniem, ponieważ sałata może nam „oklapnąć” pod ciężarem sosu.![]()
Komentarze (0)