odc. 16 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 16: Pasztet wegetariański

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • cukinia

    2 szt.
  • jajka

    4 szt.
  • twarożek kozi

    200 g
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    50 ml
  • oliwa

Do smaku

  • kminek mielony

  • pieprz ziołowy

  • majeranek otarty

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 16: Pasztet wegetariański foto
Z cukinii odcinamy końcówki, a następnie kroimy je na cienkie plasterki wraz ze skórą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na nim cukinie przez około 2-3 minuty. W trakcie smażenia delikatnie solimy. Następnie przekładamy na papierowy ręcznik by odsączyć z tłuszczu.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 16: Pasztet wegetariański foto
Jajka wbijamy do miski i delikatnie miksujemy. Następnie dodajemy ser kozi ser i dalej miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym, kminkiem, majerankiem oraz solą. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 16: Pasztet wegetariański foto
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C. Do połowy wysokości naczynia żaroodpornego wlewamy wodę na kąpiel wodną. Naczynie z wodą wstawiamy do piekarnika. Dwie foremki na pasztet smarujemy wewnątrz oliwą z oliwek. Plastrami cukinii wykładamy dokładnie dno i boki foremek.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 16: Pasztet wegetariański foto
Następnie wlewamy farsz z jajek i koziego sera. Wystające plastry cukinii zaginamy do środka, a pozostałymi plastrami zakrywamy wierzch. Tak przygotowane foremki z pasztetem wkładamy do naczynia żaroodpornego z podgrzaną wodą. Zapiekamy przez około 30 minut w temperaturze 190°C.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 16: Pasztet wegetariański foto
Po upływie tego czasu wyjmujemy foremki z piekarnika. Pasztet okrawamy nożem dokoła formy, przykrywamy płaskim talerzem i szybkim ruchem odwracamy. Zdejmujemy formę i serwujemy.
Doradca Smaku
Pasztet można również serwować na zimno. Wystarczy pasztet zostawić w formie, owinąć folią spożywczą i po przestudzeniu wstawić do lodówki. Będzie świetnie smakował na drugi dzień.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 20.02.2015 00:37
ser kozi to dla mnie nadal tajemnica smakowa- muszę to zmienić

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat