Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy zakwas do chleba

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 80 g
woda letnia 80 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy zakwas do chleba

Bierzemy 80 g mąki żytniej i 80 ml letniej wody i mieszamy jedno z drugim i przykrywamy , następnie odkładamy w ciepłe miejsce. Na drugi dzień znowu dajemy 80 g mąki i 80 ml letniej wody i znów solidnie mieszamy i odstawiamy co jakiś czas mieszając. Procedurę powtarzamy przez 5 dni i zakwas jest gotowy po 5 dniach .Część zakwasu dajemy do słoika jakieś 40 g zakręcamy i wstawiamy do lodówki na następny chleb . Po każdym razie zostawiamy odrobinę zakwasu i dajemy do słoika i wstawiamy do lodówki .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kamil 23.01.2015 22:17
Warte zapamiętania, dodaję do księgi przepisów :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak