Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas na żurek

5.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Domowy zakwas na żurek robi się bardzo szybko i w dodatku ze składników dostępnych w kuchennych szafkach. Smak żurku przygotowanego na domowym zakwasie jest wyjątkowy! Koniecznie spróbujcie.

Składniki:

Składniki:

mąka żytnia 1 szklanka
czosnek 2 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 sztuki
pieprz do smaku
chleb 1 kromka

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na żurek

Do przygotowania zakwasu na żurek użyłam wyparzonego słoika.

1. Mąkę wsypałam do słoika, następnie wlałam gorącą wodę- około 1,5 szklanki. Wymieszałam mąkę z wodą do uzyskania jednolitej masy. Powinna mieć dość gęstą konsystencję. Odstawiałam do przestygnięcia.

2. Następnie dodałam obrany czosnek, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty i liść laurowy. Dopełniłam słoik przegotowaną, letnią wodą. Dodałam też kawałek razowego chleba. Wierzch słoika przykryłam gazą i zabezpieczyłam ją recepturką.

3. Odstawiłam w ciepłe miejsce. Zakwas jest gotowy po 4- 5 dniach. Można go po tym czasie przelać do butelki i przez około miesiąc przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 20.05.2014 08:35
domowy najlepszy :))))
Katarzyna59 05.03.2014 09:35
nie ma to jak domowy zakwas
IKrakowianka 03.03.2014 21:17
przydatny przepis
Katarzyna/kate1980 03.03.2014 13:48
domowy najlepszy
Babciagramolka 03.03.2014 09:51
Przypomniałaś - dawno nie gotowałam żurku- pora nastawić zakwas
olkaaa 03.03.2014 07:31
przydatny przepis
romanrafal
romanrafal 03.03.2014 05:45
dobry zakwas na żurek
Noruas 03.03.2014 02:26
wyjdzie świetna zupka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak