Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy wiejski smalec

2.0
(4)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszny domowy, wiejski smalec.

Składniki:

Składniki:

słonina wieprzowa bez skóry pokrojona w kostkę 800 gramów
cebula 3 sztuki
boczek wędzony 15 dag
jabłka 3 sztuki
sól 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy wiejski smalec

Słoninę kroimy drobno i wytapiamy około 20 minut. Gdy skwarki zaczną się złocić, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i boczek wędzony. Wymieszać i wytapiać znów 20 minut. Dodajemy obrane i bez gniazd nasiennych jabłka pokrojone w dużą kostkę. Trzymać na ogniu około 15 minut. Gdy jabłka staną się szkliste, Zdejmujemy z ognia rondelek. Ciepły smalec przelewamy do słoiczków lub kamiennego garneczka.

Tak przygotowany smalec możemy zjeść w ciągu 2 tygodni!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dotamisio 14.02.2019 12:30
Lubię! Ja robiłam nie tak dawno bez jabłka tylko z cebulką:) Mamusia dawniej robiła z cebulką i boczkiem;) Smaki dzieciństwa- nie wszystko fit ale się wszystko jadło i zdrowym było:)
w mojej kuchni 31.01.2019 02:13
lubimy taki domowy smalec,
bietka 30.01.2019 12:18
Taki domowy smalczyk jest pyszny, często taki robię :)
Bożena Matuszczyk 30.01.2019 11:11
Nie ma to jak swojski smalczyk, byłam w niedzielę w Istebnej ,dostaliśmy przed po posiłkiem poczęstunek swojskie smarowidło i chlebek. Smarowidło było przepyszne, muszę wypróbować takie w domu.;)
Dotamisio 14.02.2019 12:34
Istebna:)<3 - piękno natury, smaki i siła tradycji:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak