domowy twarożek z solą i pieprzem białym...

domowy twarożek z solą i pieprzem białym...

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko w worku

    1 litr
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

mleko w worku niepasteryzowane 3.2% przelać do dzbanka dodać sól i pieprz biały zmielony

nakryć gazą i odstawić na 2-3 dni do skwaśnienia

gdy mleko jest mocno ukwaszone dzbanek wstawić do garnka z wodą i podgrzać

najlepiej do 70-80C - większa temperatura spowoduje, że twarożek będzie twardy i niedobry

po podgrzaniu twarożek oddzieli się od serwatki i delikatnie wszystko wylać na odpowiedniej wielkości bardzo drobne sitko i zostawić do obcięknięcia serwatki na kilka godzin

gotowy twarożek dobrze się przekłada z sitka na talerzyk

nie ma lepszego twarożku kupnego od takiego domowego.......SMACZNEGO!!!

można też przyśpieszyć ukwaszenie mleka dodając łyżkę śmietany kwaśnej

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sroczka 28.09.2013 21:56
Domowy twarożek najlepszy.
6zer 28.09.2013 21:32
zawsze jadłam podobny twaróg u babci
idealme 28.09.2013 21:29
pyszności ! ;) bardzo smaczne
sylwia_mc 28.09.2013 21:14
pamiętam jak moja babcia robiła biały ser, tylko z mleka od krowy ale ten wygląda pięknie prawie jak u babci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat