Domowy smalec

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • słonina

    0,8 kg
  • cebula

    1 szt
  • sól

  • liść laurowy

    3 szt
  • ziele angielskie całe

    6 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Słoninę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rozgrzanego rondla o grubym dnie, smażyć na wolnym ogniu. Gdy skwarki będą już dobrze wytopione wrzucić ziele angielskie i liść laurowy, pokrojoną w kosteczkę lub cienkie pióra cebulę dodać pieprz oraz odrobinę soli (można też np. przyprawę do wieprzowiny, która całkowicie zmienia smak smalcu) i dobrze wymieszać. Wlać do kamionkowych naczyć, pozostawić do ostygnięcia. Smalec jest najlepszy ze świeżym pieczywem i oczywiście kiszonymi ogókami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 28.12.2011 17:26
Robię taki swojski smalec i też polecam.
madi356 13.12.2011 20:59
ja też przepadam :)
pacpaw 22.11.2011 22:09
przepadam za takim
IZABELA29 03.10.2011 08:51
pyszny ........
BernadettaP 12.09.2011 08:28
Oczywiście pokrojoną w kosteczkę lub cienkie pióra cebulę dodajemy wtedy, gdy przyprawy, a więc kiedy skwarki są już dobrze wytopione:-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat