Domowy przecier pomidorowy

Domowy przecier pomidorowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidor

    10 kg
  • woda

    0,5 szklanki
  • sól

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowy przecier pomidorowy foto
Taki domowy przecier nie będzie tak gesty i o intensywnym ciemno czerwonym kolorze jak kupiony, ale możemy za to być pewni, ze nie jest napakowany różnymi konserwantami i zagęszczaczami. Na poczatek sparzamy pomidory, aby skórka łatwo nam odeszła. Kiedy już obierzemy pomidory kroimy je na mniejsze kawałki i wrzucamy do dużego garnka i wlewamy troche wody, aby nie przypalily się zanim puszczą sok. Można także je posolić. Gotujemy kilkanaście minut aż się rozgotują. Następnie miksujemy je blenderem na gładka masę.
Krok 2 - Domowy przecier pomidorowy foto
Pozostały nam jeszcze pestki. Aby się ich pozbyć wlewamy po trochę przecieru na sito o przecieramy przez nie.
Krok 3 - Domowy przecier pomidorowy foto
Gdy przecier będzie już gotowy przelewamy do słoików i pasteryzujmey kilka minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna54 15.02.2013 21:59
pycha
anna186 25.08.2011 15:10
nie ma to jak domowy
Halusia 24.08.2011 07:36
Taki jest najlepszy!
Natalia37 23.08.2011 18:58
ja też zamrażam
ziutula 23.08.2011 14:39
domowe najlepsze... ja robie podobnie ale zamrażam w woreczkach

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat