domowy pełnoziarnisty makaron

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pełnoziarnista

    10 dkg
  • mąka

    10 dkg
  • sól

  • jajko

    2 sztuki
  • woda

    2 łyżki
  • olej

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

mąkę przesiewam na stolnicę, w środku robię zagłębienie, dodaję pozostałe składniki i mieszam . ciasto dobrze zagniatam, aby usunąc wszystkie pęcherzyki powietrza. Pozostawiam na 1/2 godziny. Dzielę ciasto na 4 części i każdą rozwałkowuję najcieniej , jak potrafię. Pozostawiam do przeschnięcia na godzinę , zwijam, szatkuję nożem i rozlużniam gotowy makaron ręką. Suszę na ściereczce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
andżelika1 30.08.2012 09:53
mniam
sznycel 20.08.2012 19:37
olej zapobiega sklejaniu się makaronu, kiedy go gotuję.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat