Domowy pasztet z kury rosołowej, włoszczyzny, makaronu

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pasztet domowy z gotowanej kury rosołowej, włoszczyzny, makaronu jest bardzo smacznym pasztetem, z rosołu nic się nie zmarnuje, można również porcję zamrozić.............SMACZNEGO!!!

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • wiejska kura rosołowa

    1.5 kilograma
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • makaron nitki

    1 szklanka
  • bułka czerstwa

    1 sztuka
  • rosół

    2 szklanki
  • kasza manna

    0.5 szklanki
  • tarta bułka

    0.5 szklanki
  • jajka

    2 sztuki
  • Przyprawa do drobiu

    0.5 opakowania
  • natka pietruszki

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Krok 1 - Domowy pasztet z kury rosołowej, włoszczyzny, makaronu foto
Z ugotowanego rosołu odłożyć włoszczyznę, kurę rosołową i wystudzić - rosół wykorzystać np. do zupy pomidorowej.
Krok 2 - Domowy pasztet z kury rosołowej, włoszczyzny, makaronu foto

W maszynce do mięsa zmielić na drobnym sitku obrane z kości i chrząstek mięso, skóry, włoszczyznę, makaron nitki.

Bułkę wymoczyć w rosole, i dodać bez odciskania z rosołem do zmielonego mięsa, dodać jajka, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę do pasztetu (dodajemy ostrożnie bo mięso jest z przyprawionego solą rosołu), kaszę manną, tartą bułkę i ręką dokładnie wyrobić z 5 minut.

Krok 3 - Domowy pasztet z kury rosołowej, włoszczyzny, makaronu foto

Forma silikonowa 25x15 cm.

Pasztet przełożyć do formy, dobrze dłonią ubić do dna, wierzch ponacinać tępą stroną noża maczanym w wodzie.

Piekarnik nagrzany na 200 stopni, grzanie góra/dół, pasztet piec około 45 minut, w formie dokładnie wystudzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 01.02.2019 16:21
Dla mnie, to też nowość...z makaronem jeszcze nigdy nie robiłam :)
Basiliana 31.01.2019 19:23
Też czasem wykorzystuję mięso z rosołu na pasztet, ale nigdy nie dodawałam do niego makaronu. Ciekawy pomysł, pewnie dzięki temu pasztet jest bardziej delikatny.
w mojej kuchni 01.02.2019 02:44
dla mnie jest bardziej zwarty do krojenia ale się dobrze też smaruje na pieczywie, robię też z ryżem, kaszą ale z makaronem pierwszy raz i nie ostatni, następnym razem dodam makaron żytni...pozdrawiam
bietka 31.01.2019 12:08
Domowy pasztet najlepszy : )
Bożena Matuszczyk 31.01.2019 11:09
Fajny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu.Mamy dwa w jednym rosół i pasztet.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat