Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy makaron.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki ciasta

mąka pszenna 2 szklanki
jajko 3 duże sztuki
sól szczypta

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
sól do gotowania

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy makaron.

Kroki postępowania

1
Na stolnicę wysypujemy mąkę,robimy dołek wbijamy jajka,dodajemy sól.
Krok 1 - Domowy makaron. foto
2
Następnie zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i odstawiamy na pół godziny.
Krok 2 - Domowy makaron. foto
3
Ciasto dzielimy na kilka części.Każdą część cienko wałkujemy,kroimy w prostokąty,układamy jeden na drugim i kroimy.
Krok 3 - Domowy makaron. foto
4
Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy,zostawiamy na około pół godziny żeby trochę przesechł.Od czasu do czasu mieszamy,żeby się nie posklejał.
Krok 4 - Domowy makaron. foto
5
Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Krok 5 - Domowy makaron. foto
6
Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.Dokładnie osączamy z wody i mieszamy,żeby się nie posklejał.
Krok 6 - Domowy makaron. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 28.06.2015 07:35
Wiadomo,że domowy najlepszy:)
gusia1000 27.06.2015 21:27
Lepszy od kupnego.
pestka 27.06.2015 09:03
taki domowy lubię najbardziej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak