Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy makaron

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
jajko 3 sztuki
woda 1/3 szklanki
oliwa 2 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy makaron

Kroki postępowania

1
Z podanych składników (bez soli) ugnieść ciasto, a następnie podzielić je na 3 części (ciasto powinno być dość elastyczne, używać mniej lub więcej wody). Każdą część rozwałkować na cienkie placki. Odczekać kilka minut, żeby trochę przeschło.
Krok 1 - Domowy makaron foto
2
Następnie placki pokroić w paski tej samej grubości. Ułożyć jedno na drugim i kroić na makaron.
Krok 2 - Domowy makaron foto
3
Przygotowany makaron rozsypać na stolnicy i po kilku minutach ugotować w osolonej wodzie.
Krok 3 - Domowy makaron foto
4
Ugotowany makaron odcedzić i przepłukać zimną wodą.
Krok 4 - Domowy makaron foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milka100 14.11.2013 08:38
mama mnie nauczyła
aisza1 09.10.2013 09:54
taki domowy świetnie smakuje z rosołem
Kasia35 09.10.2013 06:59
swojski jest najlepszy
Barbara13 08.10.2013 22:39
pyszny taki makaron:)
Jadwiga/Jaga85 08.10.2013 22:10
Domowy najlepszy!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak