Domowy makaron

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • jajka

    3 sztuki
  • woda

    1/3 szklanki
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowy makaron foto
Z podanych składników (bez soli) ugnieść ciasto, a następnie podzielić je na 3 części (ciasto powinno być dość elastyczne, używać mniej lub więcej wody). Każdą część rozwałkować na cienkie placki. Odczekać kilka minut, żeby trochę przeschło.
Krok 2 - Domowy makaron foto
Następnie placki pokroić w paski tej samej grubości. Ułożyć jedno na drugim i kroić na makaron.
Krok 3 - Domowy makaron foto
Przygotowany makaron rozsypać na stolnicy i po kilku minutach ugotować w osolonej wodzie.
Krok 4 - Domowy makaron foto
Ugotowany makaron odcedzić i przepłukać zimną wodą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Milka100 14.11.2013 08:38
mama mnie nauczyła
aisza1 09.10.2013 09:54
taki domowy świetnie smakuje z rosołem
Kasia35 09.10.2013 06:59
swojski jest najlepszy
Barbara13 08.10.2013 22:39
pyszny taki makaron:)
Jadwiga/Jaga85 08.10.2013 22:10
Domowy najlepszy!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat