Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy majonez

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko surowe 1 szt.
olej roślinny 300 ml
musztarda 1 łyżeczka
sól szczypta
pieprz szczypta
cukier szczypta
woda odrobina
ocet winny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy majonez

Do naczynia wlewamy żółtko i zaczynamy ucierać. Do żółtka dodajemy musztardę, ocet winny lub sok z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i cukru i ucieramy dalej. Gdy składniki połączą się tworząc jednolitą emulsję małym strumieniem wlewamy olej i cały czas miksujemy aż powstanie jasny i gęsty majonez. Jeśli majonez jest zbyt gęsty rozrzedzamy go odrobiną przegotowanej wody. Doprawiamy do smaku i gotowe. Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 28.03.2013 11:34
Nie ma to jak domowy majonez - od lat taki robię :)
mufinka79 28.03.2013 11:05
Dziękuję bardzo :) Ja robię w ten sposób, bo bardzo mi smakuje, a jak ktoś woli na ostro to można bardziej doprawić.
Gary Michy 27.03.2013 22:56
chyba i ja się zmobilizuję i zrobię w końcu :)
Rafał3 27.03.2013 20:42
Super Gorąco polecam przepis
SmacznaPyza 27.03.2013 20:16
spotkałam się z bardzo różnymi proporcjami oleju i żółtek - ja robię podobnie jak Ty, tylko mocniej przyprawiam bo wolę ostrzejszy majonez
jasiek 27.03.2013 19:54
też robię na święta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak