Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy majonez

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 szt
musztarda z białym winem i ca 2 łyżki
olej rzepakowy 2 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
cukier 1/2 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat
sok z cytryny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy majonez

Do szklanej miski wbić 2 żółtka, uważając, by nie dostało się białko. dodać musztardę i cały czas ubijać rózgą lub trzepaczką blendera. Stopniowo i powoli wlewać olej, cały czas ubijając aby majonez się nie zważył.
Gdy uzyska kolor i konsystencję gęstego majonezu doprawić majonez do smaku cukrem, solą morską, białym pieprzem i cytryną w ilości jaka nam odpowiada.

Majonez możemy przechowywać w lodówce kilka dni. Na bazie tego domowego majonezu możemy przygotować wiele wariantów zimnych sosów sałatkowych, czy też dipów np. czosnkowy, czosnkowo-koperkowy, tatarski, chrzanowy, koperkowy, pomidorowy itp. mieszając łyżką różne składniki, które wybierzemy do sosu z domowym majonezem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 10.09.2014 18:50
muszę wreszcie też zrobić :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak