Domowy kukurydziany chleb z czosnkiem i szczypiorkiem

Domowy kukurydziany chleb z czosnkiem i szczypiorkiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Domowy chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnym czosnkiem, niezwykle aromatycznym szczypiorkiem to idealna propozycja dla lubiących zdrowe i domowe wypieki.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto na chleb:

  • mąka kukurydziana

    200 g
  • mąka pszenna

    280 g
  • drożdże świeże

    50 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • jaja

    2 szt.
  • mleko

    200 ml
  • masło 82%

    70 g
  • olej do wysmarowania

    1 łyżek

Pasta czosnkowa:

  • oliwa

    50 ml
  • ząbki czosnku

    4 szt.
  • pieprz

    1 szczypt
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    1 szczypta

Dodatkowo:

  • szczypiorek

    2 pęczki
  • jajko

    1 szt.
  • słonecznik ziarna

    4 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Domowy kukurydziany chleb z czosnkiem i szczypiorkiem

1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski, dodać jajka, sól, rozpuszczone masło, resztę mleka i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.


2. Pasta czosnkowa:
Oliwę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.


3. Szczypiorek drobno posiekać.


4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20cm x 60cm, a następnie pociąć na 14 mniejszych prostokątów. Każdy z prostokątów posmarować pastą czosnkową i posypać szczypiorkiem. Prostokąty składać na pół i ułożyć jeden na drugim. Następnie tak ułożone ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12cm x 30cm. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać słonecznikiem.

5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 45-50 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat