Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto na chleb:
-
mąka kukurydziana
200 g -
mąka pszenna
280 g -
drożdże świeże
50 g -
cukier
1 łyżeczka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 łyżeczka -
jaja
2 szt. -
mleko
200 ml -
masło 82%
70 g -
olej do wysmarowania
1 łyżek
Pasta czosnkowa:
-
oliwa
50 ml -
ząbki czosnku
4 szt. -
pieprz
1 szczypt -
Sól czosnkowa jodowana Prymat
1 szczypta
Dodatkowo:
-
szczypiorek
2 pęczki -
jajko
1 szt. -
słonecznik ziarna
4 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Domowy kukurydziany chleb z czosnkiem i szczypiorkiem
1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski, dodać jajka, sól, rozpuszczone masło, resztę mleka i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
2. Pasta czosnkowa:
Oliwę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
3. Szczypiorek drobno posiekać.
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20cm x 60cm, a następnie pociąć na 14 mniejszych prostokątów. Każdy z prostokątów posmarować pastą czosnkową i posypać szczypiorkiem. Prostokąty składać na pół i ułożyć jeden na drugim. Następnie tak ułożone ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12cm x 30cm. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać słonecznikiem.
5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 45-50 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
Komentarze (0)