Domowy hamburger

Domowy hamburger

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Na przyjęcie, kolację, obiad. Domowy hamburger z wołowiną zawsze jest mile widziany. A do tego pyszne warzywne dodatki - obowiązkowo świeży ogórek, czerwona cebula i liść sałaty. 

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na bułki:

  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • mleko 3,2%

    0,75 szklanki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0,75 łyżeczki
  • drożdże

    1 dag
  • masło

    2 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier

    1 łyżka

Do posmarowania:

  • jajko

    1 sztuka
  • mleko 3,2%

    1 łyżka
  • sezam

    1 do posypania

Burgery:

  • wołowina

    70 dag
  • musztarda

    1 łyżka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • jajko

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • ketchup

    2 łyżki
  • papryka czerwona

    1 łyżeczki
  • przyprawy

    1 łyżeczka do wołowiny
  • olej do smażenia

    1 do smażenia
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Pozostałe:

  • pomidory

    2 sztuki
  • korniszony

    2 sztuki
  • ogórek zielony

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • szpinak baby

    1 do dekoracji

Składniki na sos:

  • jogurt grecki

    3 łyżki
  • majonez

    1 łyżka
  • sól i pieprz

    do smaku szczypta
  • czosnek

    2 ząbki
  • ser żółty

    8 plastry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowy hamburger foto
Do miski przekładam drożdże dodaję dwie łyżki mąki, cukier, mleka tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam i odstawiam na 30 minut, aż zaczyn będzie pracował, przykrywam ściereczką. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, resztę mleka, jajko i wyrabiam mikserem ciasto. Na końcu dodaję masło roztopione zimne i dalej wyrabiam. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny aż podwoi swoją objętość.
Krok 2 - Domowy hamburger foto
Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam, formuję wałek który dzielę na osiem części.
Krok 3 - Domowy hamburger foto

Formuję kulki, układam na blaszce wysmarowanej i odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 stopni góra-dół. Bułki przed pieczeniem smaruję żółtkiem rozmieszanym z mlekiem, posypuję sezamem.

Krok 4 - Domowy hamburger foto
Wstawiam na 15 minut aż się ładnie zrumienią.

Krok 5 - Domowy hamburger foto
Burgery:
Mięso mielę razem z cebulą obraną i czosnkiem, przekładam do miski, dodaję musztardę, ketchup, paprykę mieloną, przyprawę do wołowiny, sól, pieprz, jajko i całość dobrze wyrabiam rękoma.
Krok 6 - Domowy hamburger foto

Mięso musi być dobrze wyrobione, kleiste. Dziele je na osiem części i formuję płaskie kotlety, które układam na papierze do pieczenia. Smażę na rozgrzanym oleju aż się zrumienią.

Sos: Jogurt mieszam z majonezem, dodaję czosnek sprasowany, sól, pieprz.i mieszam.

Bułki kroję na pół, układam liście szpinaku, na to plaster sera, burger, plastry pomidora, korniszona, ogórka zielonego, cebulę, liście szpinaku. Polewam sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 02.07.2017 17:46
domowe na pewno bardzo smaczne
Barbara13 30.04.2017 22:26
Nie ma to jak domowe hamburgery!Pyszne się prezentuje!
mirosława4 30.04.2017 22:07
pożywne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat