Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy dżem ze śliwek węgierek

4.0
(21)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 2 kilogramy
cukier kryształ 0,5 kilograma
żelfix 1 opakowanie

Porada

Jeśli chcemy dżem przechowywać dłużej należy go poddać pasteryzacji.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy dżem ze śliwek węgierek

Śliwki umyć i osuszyć. Wypestkowane przełożyć do garnka i smażyć przez 30 minut. Pod koniec smażenia dodać cukier i jeszcze chwilę całość smażyć, ciągle mieszając. Dodać żelfix i wymieszać. Jeszcze gorący dżem przelewać do słoików, a następnie odwrócić słoiki do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 26.01.2015 09:44
@miodunka zgadzam się z Tobą takie są najlepsze :)
miodunka 25.01.2015 20:17
Uwielbiam dżemiki z domowej spiżarni!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak