Domowy dżem ze śliwek węgierek

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    2 kilogramy
  • cukier kryształ

    0,5 kilograma
  • żelfix

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki umyć i osuszyć. Wypestkowane przełożyć do garnka i smażyć przez 30 minut. Pod koniec smażenia dodać cukier i jeszcze chwilę całość smażyć, ciągle mieszając. Dodać żelfix i wymieszać. Jeszcze gorący dżem przelewać do słoików, a następnie odwrócić słoiki do góry dnem.

Maridka19
Jeśli chcemy dżem przechowywać dłużej należy go poddać pasteryzacji.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Maridka19 26.01.2015 09:44
@miodunka zgadzam się z Tobą takie są najlepsze :)
miodunka 25.01.2015 20:17
Uwielbiam dżemiki z domowej spiżarni!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat