Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy budyń bez konserwantów

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 500 ml
żółtko jajek 1 sztuka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
masło 1 łyżeczka
miód 1 łyżeczka

Porada

To są podstawowe składniki na budyń mleczny. Możecie modyfikować jego smak dodając kakao, czekoladę, laskę wanilii czy chociażby syrop owocowy. Waniliowy wygrywa!

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy budyń bez konserwantów

Odlewacie 0,5 szklanki mleka i podgrzewacie z masłem. Pozostałe mleko mieszacie z mąką i żółtkiem. Wlewacie do podgrzanego mleka i mieszacie do zgęstnienia. Całość nie zajmuje więcej czasu niż zmieszanie tradycyjnego proszku z mlekiem. A smak zdecydowanie wygrywa! Jest bardzo aksamitny, smaczny i gęsty. Wychodzi go bardzo dużo spokojnie wystarczy na 2 konkretne porcje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak