Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy ajerkoniak

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 5
spirytus 250 ml
cukier 300 g
cukier wanilinowy 0,5 paczki
mleko 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy ajerkoniak

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, aż do momentu, gdy cukier całkowicie się rozetrze. Do utartej masy cukrowo-jajecznej powoli wlewać mleko nie przerywając ucierania, a gdy płyn będzie posiadał jednolitą strukturę, wówczas należy bardzo ostrożnie i powoli wlewać spirytus. W trakcie wlewania spirytusu likier należy energicznie ubijać nie przerywając nawet, gdy wlany zostanie już cały spirytus. Z chwilą gdy stwierdzimy, że konsystencja likieru jest prawidłowa, wówczas można go wlać do czystych butelek, szczelnie zamknąć i pozostawić na kilka dni w chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 18.02.2015 15:20
Rarytasik:)
monika141 18.02.2015 15:03
pyszny ajerkoniaczek
bertpvd 18.02.2015 12:20
ciekawy przepis
Pyszota 18.02.2015 12:13
fajny przepis
as28 18.02.2015 11:33
świetny trunek, dasz się napić;)
agnieszka214 18.02.2015 10:27
naprawde super pomysł
Habibi 18.02.2015 09:19
oj, dawno nie robiłam... za to wczoraj zrobiłam krówkowo-kawowy likierek :)
Futka 18.02.2015 08:21
Świetny trunek! Najlepszy, domowy ajerkoniak :)
Magula 18.02.2015 07:46
nigdy sama nie robiłam, ale kusi mnie
Magdalena Rysińska 18.02.2015 05:42
Jak robiłam swój to po 2 latach przechowywania dalej był dobry :)
gosia561 17.02.2015 23:49
polecam do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak