Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe sezamki

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sezam 100 g
miód 5 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe sezamki

1. Sezam prażymy na patelni do lekkiego zarumienienia.
Miód podgrzewamy w małym garnuszku, wsypujemy do niego uprażony sezam, dokładnie mieszamy i przekładamy do foremek silikonowych.

2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 12 - 15 minut w zależności od pożądanego stopnia zarumienienia sezamków.

* Przy ubijaniu masy w foremkach warto zwilżyć palce zimną wodą, tak aby sezam się do nich nie przyklejał.

** Do masy sezamowej można dodać ulubione dodatki tj. bakalie czy kakao.

*** Po upieczeniu odstawiamy sezamki do całkowitego ostygnięcia i stwardnienia.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 20.03.2016 09:28
smakowite sezamki
inka2012 12.09.2014 15:50
muszę spróbować! na pewno pyszne!
Pani Domu 12.09.2014 13:41
sliczne sezamki
Rysia 12.09.2014 11:11
Wspaniały pomysł.
VioletoweKucharzenie 12.09.2014 09:01
koniecznie muszę wypróbować, extra przepis
Magula 12.09.2014 08:08
mniam pyszności
Lidzia 12.09.2014 07:52
Ładniutkie i smaczne.
msmariusz 11.09.2014 23:37
szybki przepis
halinah 11.09.2014 23:11
z chęcią zjadło by się takie :)
Bożena6 11.09.2014 23:04
muszę kiedy zrobić.
Noruas 11.09.2014 23:02
wspaniałe ciasteczka! Prześliczne!
Jadwiga/Jaga85 11.09.2014 22:56
Coś pysznego! Śliczne wyszły!!!
Adam/ZUB3R 11.09.2014 22:38
wyglądają smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak