Domowe pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • mleko zimne

    125 ml
  • olej rzepakowy

    1 łyzka
  • jajo

    1 szt.
  • sól

    szczypta
  • Farsz:

  • kasza gryczana

    200 g
  • twaróg

    300 g
  • cebula

    2 szt.
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • jaja

    1 szt.
  • woda

    125 (wrząca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dodatkowo potrzebna będzie jeszcze cebula pokrojona w kostkę i podsmażona na oleju do polania pierożków.

Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. przestudzić. Cebule obrać, pokroić drobno w kosteczkę, zeszklić na odrobinie oleju, przestudzić. Kaszę wymieszać z rozdrobnionym twarogiem, dodać cebulę. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Dodać lekko roztrzepane jajko, wymieszać.

Ciasto na pierogi cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Wykroić krążki, na które nakładać farsz i i zlepiać pierogi.
W dużym garnku zagotować wodę i lekko ją posolić, wlać odrobinę oleju. Pierogi wrzucać na wrzątek. Po tym jak wypłyną na powierzchnię, gotować kilka minut. Zalać kubkiem zimnej wody i wyciągnąć na durszlak do odcedzenia. Gotowe pierożki wykładać na talerze, podawać z cebulką zeszkloną na oleju.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ada.la 16.01.2015 07:34
uwielbiam pierogi w każdym wydaniu
IZABELA29 05.10.2013 19:14
bardzo takie lubię
alaaa 04.10.2013 19:15
świetne pierożki i jak ładnie zlepione
ONY_za_kare 03.10.2013 18:41
przepyszne!
Czarnula87 02.10.2013 15:55
mój mąż by je zjadła w oku mgnienia :)
Alex_M 02.10.2013 15:21
pyszne pierozki!
margaret 02.10.2013 13:29
pysznie wygląda:)
Beatris 02.10.2013 12:00
Dużo bym dała za porcyjkę takich pierożków.
AZgotuj 02.10.2013 11:54
świetny przepis!
dwa pokoje z kuchnią 02.10.2013 11:36
super zdjęcie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat