Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe pieczywo nr 25, czyli bułeczki maślane :)

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

drożdże 50 g
cukier 1 łyżka
mleko 2% 1 szklanka
mąka pszenna 6 łyżek

Ciasto

mąka tortowa 500 g
cukier 5-6 łyżek
masło 60 g
sól szczypta

Na wierzch

mleko 2% 2-3 łyżki
sezam do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe pieczywo nr 25, czyli bułeczki maślane :)

Kroki postępowania

1
Drożdże kruszymy do miski, zasypujemy cukrem i czekamy, aż się rozpuszczą.
Krok 1 - Domowe pieczywo nr 25, czyli bułeczki maślane :) foto
2
Dolewamy ciepłe mleko, dajemy mąkę i mieszamy, by powstał jednolity zaczyn. Odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia.
Krok 2 - Domowe pieczywo nr 25, czyli bułeczki maślane :) foto
3
Następnie dodajemy mąkę, stopione, przestudzone masło, jaja, cukier i szczyptę soli.
Krok 3 - Domowe pieczywo nr 25, czyli bułeczki maślane :) foto
4
Wyrabiamy ciasto (najlepiej jednak robić to na blacie) i przekładamy do miski wysypanej mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia (przykryte ściereczką) na ok. 60 min.
Krok 4 - Domowe pieczywo nr 25, czyli bułeczki maślane :) foto
5
Następnie z ciasta formujemy bułeczki (u mnie 13 szt) i po raz kolejny dajemy im kwadrans na podrośnięcie. Następnie smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.
Krok 5 - Domowe pieczywo nr 25, czyli bułeczki maślane :) foto
6
Pieczemy najpierw przez 15 min. w temp. 50 stopni, a potem podwyższamy do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 20 min., aż się zrumienią.
Krok 6 - Domowe pieczywo nr 25, czyli bułeczki maślane :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 04.07.2014 00:20
smaczne bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak