DOMOWE PĄCZKI Z MARMOLADĄ

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szkl
  • mleko

    200 ml
  • cukier

    3 łyżki
  • żółtko jajek

    5 szt
  • szczypta soli

  • drożdże

    5 dag
  • masło

    10 dag
  • marmolada

  • cukier waniliowy

    1 op
  • smalec do smażnia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko podgrzewamy dodajemy cukier, drożdże i łyżkę mąki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Mąkę przesiewamy dodajemy rozczyn, sól, cukier waniliowy, żółtka i wyrabiamy ciasto a następnie odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoja objętość. Ciasto wykładamy na stolnice, wałkujemy i wykrawamy kwadraty, następnie dajemy na każdy kawałek po łyżeczce marmolady i sklejamy formując kule, odstawiamy do wyrośnięcia. Smalec rozpuszczamy w rondelku i na rozgrzany wkładamy pączki i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Odsączamy i posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ppaulina 30.07.2015 08:32
Pyszne pączuszki
Bernadeta1 25.06.2015 16:39
wyglądają pysznie
Róża1 30.04.2015 09:38
domowe najlepsze :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat