Domowe ogórki małosolne

Domowe ogórki małosolne

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Ogórki małosolne kochamy przede wszystkim za łatwość wykonania i to, że są gotowe w zaledwie kilka dni. Idealnie chrupiące i pyszne. Koniecznie wypróbujcie mój sprawdzony przepis na tą zdrową przekąskę!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

    1.5 kg
  • koper

  • ząbki czosnku

    6 sztuk
  • chleb razowy

    1 kromka
  • woda przegotowana

    1.5 litra
  • Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Domowe ogórki małosolne

Ogórki umyłam, ponacinałam czubki. W garnku kamiennym układałam warstwowo. ogórki, gałązki kopru, ząbki czosnku, kolejno znowu ogórki itd aż do napełnienia garnka.
Dodałam też piętkę z chleba razowego.
Zagotowałam półtora litra wody, wsypałam 2 czubate łyżki soli i powoli taką zalewę wlałam do garnka z ogórkami.
Garnek przykryłam talerzykiem. Po dwóch dniach można się cieszyć wspaniałym smakiem :-)
AniaHania
Ogórki po kilku dniach robią się ukiszone, więc idealnie nadają się do zupy czy do sałatek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

misia123410 08.07.2016 09:17
Bardzo apetycznie wygląda
Beatris 06.07.2016 21:02
Pyszne domowe ogóreczki :)
Iwusia 06.07.2016 18:58
uwielbiam domowe ogóreczki
Łukasz15 06.07.2016 18:32
pyszne są takie ogóreczki
marzut 06.07.2016 16:51
Super przepis
agaK. 06.07.2016 15:51
Sezon już się zaczął:)
Wiesława1 06.07.2016 14:04
Pyszne ogóreczzki
mirosława4 06.07.2016 12:06
domowe najlepsze
Futka 06.07.2016 10:36
Przepyszne ogórki :D
agnieszka214 06.07.2016 10:29
juz sezon sie zaczoł super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat