Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
małych ogórków
2,5 kg -
cebule (30 dag)
3 szt -
czosnku
3 ząbki -
gorczycy białej Prymat
3 łyżki -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
1 łyżka -
cukru
20 dag -
białego octu winnego
0,75 l -
kopru
8 kwiatostanów -
soli
3 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Domowe ogórki konserwowe
Cebule i czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Ogórki wyjąć, opłukać i układać w słoikach razem z cebulą, czosnkiem, gorczycą oraz pieprzem. Na spód i na wierzch wkładać kwiatostany kopru. Z octu, 3 pozostałej soli, cukru i / l wody zagotować zalewę i ostudzić. Zalać ogórki, zakręcić słoiki 4 i pasteryzować przez 25 min w temperaturze 80°C.
Komentarze (21)
Załaduj więcej komentarzy (11)