Domowe ogórki konserwowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • małych ogórków

    2,5 kg
  • cebule (30 dag)

    3 szt
  • czosnku

    3 ząbki
  • gorczycy białej Prymat

    3 łyżki
  • pieprzu czarnego ziarnistego Prymat

    1 łyżka
  • cukru

    20 dag
  • białego octu winnego

    0,75 l
  • kopru

    8 kwiatostanów
  • soli

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki umyć i namoczyć na 24 godz. w 2 l wody z 2 łyżkami soli.
Cebule i czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Ogórki wyjąć, opłukać i układać w słoikach razem z cebulą, czosnkiem, gorczycą oraz pieprzem. Na spód i na wierzch wkładać kwiatostany kopru. Z octu, 3 pozostałej soli, cukru i / l wody zagotować zalewę i ostudzić. Zalać ogórki, zakręcić słoiki 4 i pasteryzować przez 25 min w temperaturze 80°C.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 09.10.2012 16:55
pyszne ogóreczki
Pani Domu 09.10.2012 16:55
pyszne ogóreczki
Pani Domu 22.05.2012 14:37
świetne ogóreczki
Pani Domu 22.05.2012 14:37
świetne ogóreczki
katerin1x15 06.01.2012 19:29
nie ma to jak ogóreczki własnej roboty
Sylwia41 04.08.2011 09:17
I zimą ogórkowe rarytaski ;)
Sylwia41 04.08.2011 09:17
I zimą ogórkowe rarytaski ;)
Edyta-25 18.06.2011 22:23
Uwielbiam kiszone ogórki!!!
aleksa123 11.05.2011 06:45
Pycha:-)
forgielka 29.03.2011 09:47
smaczne i ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat