odc. 37 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Gruszki w szynce z serem pleśniowym, odc. 37

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    twarde 4 sztuki
  • cytryna

    1 sztuka
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • ser pleśniowy niebieski

    200 g
  • szynka dojrzewająca

    12 plastrów
  • miód wielokwiatowy

    4 łyżeczki
  • Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat

  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Gruszki w szynce z serem pleśniowym, odc. 37 foto
Przygotuj składniki.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Gruszki w szynce z serem pleśniowym, odc. 37 foto
Gruszki obieramy ze skóry i wkładamy do miski z wodą i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Następnie z gruszek odcinamy dolne części i wydrążamy środki, tak, żeby usunąć całe gniazda nasienne (najlepiej zrobić to za pomocą łyżeczki do wykrawania kulek).
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Gruszki w szynce z serem pleśniowym, odc. 37 foto
W większym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy białe wino oraz przyprawę do wina i piwa do smaku. Wrzucamy kilka ziaren czarnego pieprzu oraz 2-3 liście laurowe. Do wody wkładamy gruszki i gotujemy ok. 10 minut.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Gruszki w szynce z serem pleśniowym, odc. 37 foto
Po ugotowaniu do wydrążonych środków gruszek wkładamy ser pleśniowy. Każdą gruszkę stawiamy na jednym plastrze szynki, które zawijamy do góry. Następnie owijamy jeszcze 2 plastrami, żeby otuliły całą gruszkę. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez ok. 10-15 min, aż szynka się zrumieni.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Gruszki w szynce z serem pleśniowym, odc. 37 foto
Gruszki podajemy oprószone świeżo czarnym mielonym pieprzem, polane odrobiną miodu. Możemy ozdobić je listkami mięty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat