Przepis i sposób przygotowania na: Domowe lody kawowe
Domowe lody wymagają sporo pracy cierpliwości, ale efekt wart wysiłku. Tu znajdziesz przepis na domowe lody kawowe z rodzynkami. Lody kawowe to świetny, pobudzający deser latem lub dodatek do ciast na ciepło, na przykład ciast kruchego ze śliwkami lub szarlotki.
1. Mleko skondensowane wsadzić do lodówki lub zamrażalnika i mocno schłodzić ok. 3 godzin.
2. Kawę wymieszać z mlekiem, aż się rozpuści. Śmietanę kremówkę ubić i wstawić do lodówki. Żółtka utrzeć z cukrem, aż cukier całkowicie będzie niewyczuwalny.
3. Mleko skondensowane ubić na sztywno. Do ubitego mleka dodać śmietanę, kawę oraz żółtka i wszystko dokładnie zmiksować.
4. Naczynie wysmarować wodą i posypać cukrem, a następnie wylać masę. Pojemnik zawinąć folią i wstawić do zamrażalnika na ok. 12 godzin.
5. Za pomocą łyżki do lodów nakładać na talerzyk gałki, posypać rodzynkami i polać wódką. Smacznego !!