Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Domowe leczo z sezonowych warzyw

5.0
(32)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Nie ma nic pyszniejszego na jesienna kolację niż domowe leczo z sezonowych warzyw z chrupiącą, świeżą bagietką!

Składniki:

Na leczo:

boczek wędzony
200 gramów
olej
2 łyżki
cebula
1 sztuka
papryka czerwona
1 sztuka
papryka żółta
1 sztuka
cukinia
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
pomidory pelati
500 mililitrów
Pieczarki marynowane Smak
150 gramów
kapary całe Smak
1 łyżka
Sklep Prymat

Do smaku:

Sól ziołowa jodowana Prymat
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Sklep Prymat
Oregano suszone Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sklep Prymat

Porada

Pieczarki marynowane dodaj pod koniec duszenia, ponieważ nie wymagają długiego gotowania.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe leczo z sezonowych warzyw

Pokroić w grubą kostkę: boczek, papryki, cukinię. Cebulę i czosnek w plasterki.

W rondlu na rozgrzanym oleju smażymy boczek, dodajemy cebulę i po kilku minutach smażenia czosnek.

Następnie dodajemy pozostałe warzywa i po pięciu minutach wlewamy pomidory pelati. Doprawiamy do smaku.

Pod koniec dodajemy marynowane pieczarki i kapary.

 

Tak przygotowane leczo podajemy z ryżem lub makaronem lub świeżym pieczywem, np. świeżą, chrupiącą bagietką. Tak, jak nam smakuje.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak