Domowe leczo z sezonowych warzyw

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Nie ma nic pyszniejszego na jesienna kolację niż domowe leczo z sezonowych warzyw z chrupiącą, świeżą bagietką!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na leczo:

  • boczek wędzony

    200 gramów
  • olej

    2 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • papryka żółta

    1 sztuka
  • cukinia

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • pomidory pelati

    500 mililitrów
  • Pieczarki marynowane Smak

    150 gramów
  • kapary całe Smak

    1 łyżka

Do smaku:

  • Sól ziołowa jodowana Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • Oregano suszone Prymat

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pokroić w grubą kostkę: boczek, papryki, cukinię. Cebulę i czosnek w plasterki.

W rondlu na rozgrzanym oleju smażymy boczek, dodajemy cebulę i po kilku minutach smażenia czosnek.

Następnie dodajemy pozostałe warzywa i po pięciu minutach wlewamy pomidory pelati. Doprawiamy do smaku.

Pod koniec dodajemy marynowane pieczarki i kapary.

 

Tak przygotowane leczo podajemy z ryżem lub makaronem lub świeżym pieczywem, np. świeżą, chrupiącą bagietką. Tak, jak nam smakuje.

 

 

SMAK_PL
Pieczarki marynowane dodaj pod koniec duszenia, ponieważ nie wymagają długiego gotowania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat