Domowe leczo z sezonowych warzyw

Domowe leczo z sezonowych warzyw

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Nie ma nic pyszniejszego na jesienna kolację niż domowe leczo z sezonowych warzyw z chrupiącą, świeżą bagietką!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na leczo:

  • boczek wędzony

    200 gramów
  • olej

    2 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • papryka żółta

    1 sztuka
  • cukinia

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • pomidory pelati

    500 mililitrów
  • Pieczarki marynowane Smak

    150 gramów
  • kapary całe Smak

    1 łyżka

Do smaku:

  • Sól ziołowa jodowana Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • Oregano suszone Prymat

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Domowe leczo z sezonowych warzyw

Pokroić w grubą kostkę: boczek, papryki, cukinię. Cebulę i czosnek w plasterki.

W rondlu na rozgrzanym oleju smażymy boczek, dodajemy cebulę i po kilku minutach smażenia czosnek.

Następnie dodajemy pozostałe warzywa i po pięciu minutach wlewamy pomidory pelati. Doprawiamy do smaku.

Pod koniec dodajemy marynowane pieczarki i kapary.

 

Tak przygotowane leczo podajemy z ryżem lub makaronem lub świeżym pieczywem, np. świeżą, chrupiącą bagietką. Tak, jak nam smakuje.

 

 

SMAK_PL
Pieczarki marynowane dodaj pod koniec duszenia, ponieważ nie wymagają długiego gotowania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat