Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe czekoladki ala rafaello

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biała czekolada 2 tabliczki
śmietana 1/4 szklanki
likier kokosowy 1 łyżeczka
wiórki kokosowe 100 gram
orzechy 10 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe czekoladki ala rafaello

Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką w kąpieli wodnej.(opcjonalnie można dodać trochę rumu lub likieru kokosowego)
Rozpuszczoną czekoladę przelewamy do chłodnej miski i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą con aby masa stężała.
Stężałą masę nabieramy na łyżeczkę i w dłoni, opcjonalnie do środka wkładamy orzeszek i formujemy kulkę.
Trzeba to robić dość szybko bo masa jest lepiąca a pod wpływem ciepła się rozpuszcza.
Kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Ja do środka orzeszków nie wkładałam ozdobiłam je na wierzchu orzeszkami m&m, żeby było kolorowo

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 15.02.2016 15:00
fajny przepis
bryndzia93 15.02.2016 14:11
Słodkości! :)
ilka01 15.02.2016 13:59
pyszny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak