Przepis i sposób przygotowania na: Domowe czekoladki
Z podanych proporcji składników możemy przygotować 1 czekoladkę.
Jeśli chcemy przygotować ich więcej, proporcje powiększamy o interesującą nas ilość czekoladek.
A czekoladki przygotowujemy następująco:
W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy razem z cukrem brzozowym (ksylitolem)*. Następnie dodajemy kakao i energicznie mieszamy do momentu dobrego połączenia się składników. Całości nie podgrzewamy zbyt długo, aby uniknąć przypalenia.
* zamiast cukru brzozowego możemy użyć także miodu.
Powstałą masę przelewamy do foremek silikonowych i schładzamy w lodówce około 30 - 35 minut.
Gdy czekoladki stwardnieją, wyciągamy je z foremek i przechowujemy w lodówce, aby uniknąć ich roztopienia w temperaturze pokojowej.
Życzę smacznego! :)