Domowa żurawina do mięs, wędlin i serów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sok z żurawiny niesłodzony

    250 mililitr
  • woda

    500 mililitr
  • pomarańcza

    1 sztuka
  • cukier

    4 łyżka
  • cynamon

    1/2 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa mielona

    1/4 łyżeczka
  • imbir mielony

    1/4 łyżeczka
  • goździki

    4 sztuka
  • żurawina

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żurawinę zalać ciepłą wodą i odstawić na 2-3 godziny. Dolać sok żurawinowy, dosypać cukier oraz sok wyciśnięty z pomarańczy i goździki. Wszystko gotować do napęcznienia żurawiny i wyparowania 2/3 płynu. Usunąć goździki i wszystko rozdrobnić za pomocą blendera. Przetrzeć przez sito (aby pozbyć się pestek i skórek). Przełożyć do garnka, dodać skórkę startą z pomarańczy, imbir, chili, gałkę muszkatołową i cynamon. Smażyć na wolnym ogniu ciągle mieszając przez około 10-15 minut do zgęstnienia i połączenia się smaków. Przed podaniem wystudzić. Można przechowywać w czystym słoiku w lodówce do tygodnia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
EmciaPichci 04.02.2014 07:26
bardzo elegancko podana :)
goofy9 16.05.2013 22:14
wygląda pysznie
ZEWA 07.05.2013 08:29
bardzo ciekawy sosik, może wypróbuję.
wiola333 04.05.2013 10:24
bardzo smaczny przepis
Noruas 12.01.2013 00:55
fajny przepis, akurat mam suszona to sprawdzę :)
aisoglam 11.01.2013 22:21
Bardzo ładnie podana żurawina, fajny przepis :)
Ola1984 11.01.2013 21:39
Oj tak, szczególnie fajnie komponuje się z gęsiną i kaczką.
Cukiereczek13 11.01.2013 21:29
musi świetnie smakowac z mięskiem :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat