Domowa PIZZA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto do pizzy

  • mąka pszenna

    250g
  • drożdże

    7g
  • woda ciepła

    150ml gorącej wody
  • oliwa

    2łyżki
  • sól do smaku

dodatki

  • sos pomidorowy

  • ser żółty

    15dag
  • cebula

  • ogórki konserwowe

  • pieczarki

  • szynka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO: Wsyp drożdże do bardzo ciepłej wody, wymieszaj i odstaw na moment. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól i oliwę z oliwek, a na koniec wodę z rozpuszczonymi drożdżami.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki przy pomocy łyżki, a kiedy ciasto zacznie się formować na jednolitą masę wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania zwartej i sprężystej kuli o gładkiej powierzchni. Jeżeli ciasto lepi się do rąk, możesz je oprószyć odrobiną mąki. Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania przez 30 minut.
W czasie kiedy ciasto wyrasta w misce, zajmij się przygotowaniem dodatków, w tym sosu pomidorowego. (możne być keczup)
Wędlinę pokrój w niewielkie kawałki, ogórki w krążki, cebulę w piórka, pieczarki większe kawałki, ser zetrzyj na tartce.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wysmarowaną odrobiną oliwy z oliwek
i rozprowadź dłońmi tak aby równomiernie wypełniło brytfankę. Następnie nakłuj kilkanaście razy widelcem i odstaw jeszcze na 20 minut aby ponownie wyrosło.
Pizze posmaruj sosem pomidorowym i układaj na niej warzywa jak ci się podoba, na sam koniec posyp dużą ilością sera żółtego i wstaw do rozgrzanego piekarnika 200st. C 20-25minut.
Gotowa pizza powinna mieć ciasto zrumienione na złoty kolor

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ewasylwia 07.12.2015 20:58
Taka swoja jest najlepsza, dodajesz co chcesz
Ola1young 07.12.2015 20:49
domowa najlepsza :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat