Przepis i sposób przygotowania na: Domowa PIZZA
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki przy pomocy łyżki, a kiedy ciasto zacznie się formować na jednolitą masę wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania zwartej i sprężystej kuli o gładkiej powierzchni. Jeżeli ciasto lepi się do rąk, możesz je oprószyć odrobiną mąki. Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania przez 30 minut.
W czasie kiedy ciasto wyrasta w misce, zajmij się przygotowaniem dodatków, w tym sosu pomidorowego. (możne być keczup)
Wędlinę pokrój w niewielkie kawałki, ogórki w krążki, cebulę w piórka, pieczarki większe kawałki, ser zetrzyj na tartce.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wysmarowaną odrobiną oliwy z oliwek
i rozprowadź dłońmi tak aby równomiernie wypełniło brytfankę. Następnie nakłuj kilkanaście razy widelcem i odstaw jeszcze na 20 minut aby ponownie wyrosło.
Pizze posmaruj sosem pomidorowym i układaj na niej warzywa jak ci się podoba, na sam koniec posyp dużą ilością sera żółtego i wstaw do rozgrzanego piekarnika 200st. C 20-25minut.
Gotowa pizza powinna mieć ciasto zrumienione na złoty kolor