Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa pizza

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Sos do pizzy

cebula biała 2
ząbki czosnku 5
pomidory krojone z puszki
oregano świeże
Bazylia suszona Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
sól i pieprz

Ciasto

mleko 1,5 szklanki
drożdże 1/2
mąka pszenna 2 szklanki
oregano

Składniki

pierś z kurczaka pokrojone w kostkę
ogórek kiszony 3 plasterki
cebula biała 2 piórka
pieczarki
papryka czerwona 1
szynka konserwowa 6 plasterków
ser żółty

Sos czosnkowy

śmietana 18 proc 3 łyżki
Czosnek suszony Prymat 5 ząbków tarty
majonez 3 łyżki
Koperek suszony Prymat

Porada

Jeśli rozwałkowałeś już ciasto na brzegach ułóż stary ser żółty po czym zawiń go w ciasto, dopiero pózniej nałóż sos pomidorowy i resztę składników. Dzięcki serowi na brzegach ciasto nie będzie suche i zapychające bo ser w środku się roztopi.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa pizza

Sposób przygotowania ciasto:
Mleko podgrzej ale tak żeby było letnie a nie gorące. Pokrusz do mleka drożdże, i za pomocą łapek (rączki) rozpuść żeby nie było grudek. Do mleka z drożdżami dodaj resztę składników, czyli sól, cukier, olej, oregano no i najważniejsze mąkę ( my dodajemy zawsze na oko)
No i zagnieć ciasto rękami … Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Sposób przygotowania sos:
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmaż na oleju wraz z czosnkiem pokrojonym w cieniutkie plasterki lub drobniej w kostkę ( jak kto woli)
Kiedy cebula z czosnkiem chwilkę się podsmażą wrzuć zawartości puszki z pomidorami w całości … Dodaj oregano, bazylię ( nie oszczędzaj na przyprawach) sól, pieprz. Duś na małym ogniu przez około 45 minut (im dłużej tym lepiej – my dusimy nieraz 2 godziny) od czasu do czasu mieszając. Na koniec miksujemy blenderem żeby miał ładną konsystencje, ale nie jest to konieczne.


Wyrośnięte ciasto uformuj wedle upodobania, my formujemy na blache w postaci kwadratu … podsypujemy od spodu mąką i układamy składniki.
Pieczemy w jak najwyższej temperaturze (200 - 230 st) około 20 – 25 minut.

W czasie pieczenia przygotuj sos:
Smietanę wymieszaj z majonezem. Dodaj stary czosnek i koperek. Całość wymieszaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak