Przepis i sposób przygotowania na: Domowa pizza
Mleko podgrzej ale tak żeby było letnie a nie gorące. Pokrusz do mleka drożdże, i za pomocą łapek (rączki) rozpuść żeby nie było grudek. Do mleka z drożdżami dodaj resztę składników, czyli sól, cukier, olej, oregano no i najważniejsze mąkę ( my dodajemy zawsze na oko)
No i zagnieć ciasto rękami … Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Sposób przygotowania sos:
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmaż na oleju wraz z czosnkiem pokrojonym w cieniutkie plasterki lub drobniej w kostkę ( jak kto woli)
Kiedy cebula z czosnkiem chwilkę się podsmażą wrzuć zawartości puszki z pomidorami w całości … Dodaj oregano, bazylię ( nie oszczędzaj na przyprawach) sól, pieprz. Duś na małym ogniu przez około 45 minut (im dłużej tym lepiej – my dusimy nieraz 2 godziny) od czasu do czasu mieszając. Na koniec miksujemy blenderem żeby miał ładną konsystencje, ale nie jest to konieczne.
Wyrośnięte ciasto uformuj wedle upodobania, my formujemy na blache w postaci kwadratu … podsypujemy od spodu mąką i układamy składniki.
Pieczemy w jak najwyższej temperaturze (200 - 230 st) około 20 – 25 minut.
W czasie pieczenia przygotuj sos:
Smietanę wymieszaj z majonezem. Dodaj stary czosnek i koperek. Całość wymieszaj.