Domowa metka wieprzowo wołowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    300 g mieso surowe
  • wołowina

    200 g na pieczeń
  • boczek surowy

    100 g
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    1 płaska łyżeczka
  • sól do smaku

    1 płaska łyżeczka
  • czosnek

    2 ząbki
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka płaska
  • kolendra mielona

    1/2 łyżeczki
  • woda

    150 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dziś postanowiłam wziąść się za domową metkę, bo już wszystko się nam przejadło.

Mielimy szynkę wieprzową surową oczywiście, do tego boczek i wołowinę, dodajemy czosnek przecisnięty przez praskę i wszystkie przyprawy.

Mięso wyrabiamy dodając powoli stopniowo wodę,tak przez 15 min, następnie wkładamy do wyparzonych słoików do samej góry i zakręcamy, pasteryzujemy przez 3 dni po 2-3h ja wolę być pewna jakości więc robię to długo.

Mięso trzymamy w lodówce, pilnujemy by nie stało za długo i by pokrywki miały wklęsłe wieczka.

Idealne do kanapek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 26.02.2015 19:15
chętnie robię takie przetwory, aby były pod ręką :)
Wafelek2601 26.02.2015 17:59
Musi być pyszna
adelajda 26.02.2015 17:39
Zbieram przepis do wypróbowania :))
fotoviderek 26.02.2015 15:43
Chętnie bym skosztował :)
Agnieszka-87-25 26.02.2015 15:38
idealna do kanapek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat