Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa granola

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płatki owsiane 1,5 szk
słonecznik łuskany 1/2 szk
sezam 2 łyżki
preparowana kasza jaglana 1 szk
Mielone orzechy 1 szk
płatki migdałowe 2/3 szk
rodzynki 2/3 szk
miód prawdziwy 4 łyżki
olej słonecznikowy 4 łyżki

Porada

Idealna na śniadanie, jako przekąska w pracy. Świetnie komponuje się z mlekiem, jogurtem kefirem lub po prostu na sucho.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa granola

Mielone orzechy 1/2 szk orzechy włoskie i 1/2 szk orzechy laskowe.
Kasza jaglana preparowana jest mniejsza od preparowanego ryżu - można użyć w zastępstwie zamiast kaszy ryżu.
W misce wymieszaj: płatki, migdały, zmielone orzechy, sezam, kaszę jaglaną, słonecznik.
W garnku podgrzej delikatnie miód wraz z olejem - ja czasami używam zamiast słonecznikowego olej rzepakowy. Mieszaj tak długo aż miód się rozpuści i połączy z olejem, uważaj aby gotowej mieszanki nie zagotować. Zdejmij garnek z ognia.
Wsypując do gotowej mieszanki składniki znajdujące się w misce, wszystko mieszaj dokładnie drewnianą łyżką.
Rozgrzej piekarnik do 150 st. C.
Na dwóch blaszkach wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia podziel gotową mieszankę na pół, rozkładając je równomiernie na blaszkach.
Całość piecz w piekarniku ok. 50 min, co jakiś czas mieszając aby składniki się nie przywarły, ale stały się złociste.
Po wyjęciu blaszek z piekarnika dodaj rodzynki.
Wszystko wymieszaj i wystudź.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 11.11.2014 18:43
samo zdrowie :)
Futka 09.11.2014 13:56
Pysznie i zdrowo - mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak