Przepis i sposób przygotowania na: Domowa granola
Kasza jaglana preparowana jest mniejsza od preparowanego ryżu - można użyć w zastępstwie zamiast kaszy ryżu.
W misce wymieszaj: płatki, migdały, zmielone orzechy, sezam, kaszę jaglaną, słonecznik.
W garnku podgrzej delikatnie miód wraz z olejem - ja czasami używam zamiast słonecznikowego olej rzepakowy. Mieszaj tak długo aż miód się rozpuści i połączy z olejem, uważaj aby gotowej mieszanki nie zagotować. Zdejmij garnek z ognia.
Wsypując do gotowej mieszanki składniki znajdujące się w misce, wszystko mieszaj dokładnie drewnianą łyżką.
Rozgrzej piekarnik do 150 st. C.
Na dwóch blaszkach wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia podziel gotową mieszankę na pół, rozkładając je równomiernie na blaszkach.
Całość piecz w piekarniku ok. 50 min, co jakiś czas mieszając aby składniki się nie przywarły, ale stały się złociste.
Po wyjęciu blaszek z piekarnika dodaj rodzynki.
Wszystko wymieszaj i wystudź.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym piekarniku.