domowa chałwa z bakaliami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sezam

    200g
  • miód płynny

    4 łyżki
  • żurawina

    4-5 łyżek
  • migdały

    garść
  • orzeszki ziemne

    garść
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - domowa chałwa z bakaliami foto
200g sezamu (czyli cała paczka) uprażyć na suchej patelni. Ciągle mieszając by nie przypalić! Zostawić do ostygnięcia.
Krok 2 - domowa chałwa z bakaliami foto
Sezam mielimy krótko w młynku do kawy na pastę (lub ucieramy w moździerzu ). Jeżeli ktoś lubi sól w deserach na tym etapie do młynka można dosypać szczyptę soli.
Krok 3 - domowa chałwa z bakaliami foto
Opcjonalnie migdały także mielimy w młynku lub dodajemy siekane na małe kawałeczki do masy.
Krok 4 - domowa chałwa z bakaliami foto
Masę sezamową i migdałową mieszamy z 4 łyżkami miodu (na 100g 2 łyżki miodu jeżeli ktoś chce zwiększyć proporcje). Aż utworzą się grudki.
Krok 5 - domowa chałwa z bakaliami foto
Z masy tworzymy kulki w środek której wkładamy orzeszki ziemne lub...
Krok 6 - domowa chałwa z bakaliami foto
Do masy dodajemy posiekaną żurawinę i orzeszki lub dowolne bakalie.
Krok 7 - domowa chałwa z bakaliami foto
Masę formujemy ręcznie w blok. Można zawinąć go w folię spożywczą by się nie rozpadał. Gotową chałwę w dowolnych kształtach wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 24.02.2017 17:46
smakowitości
Magdalena Rysińska 23.03.2015 06:25
Zrobię taką mojemu TŻ na prezent ;)
wwwiolka 22.03.2015 21:18
Bardzo fajny przepis.
miodunka 22.03.2015 18:53
Jeszcze takiej chałwy nie jadłam, wygląda super!!
Zdzisław 22.03.2015 18:26
takie słodkości bardzo lubię
Kolorowa 22.03.2015 17:56
domowa najlepsza ;)
caralajna 22.03.2015 16:45
robię podobnie, jest przepyszna
Anna169Hosz 22.03.2015 16:06
Na pewno pyszna!
Justi2401 22.03.2015 15:45
Pyszności! Jestem wielką fanką chałwy ;)
Stenka 22.03.2015 15:36
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat