Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Domowa chałka z kruszonką

5.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna
450 gram
mleko ciepłe
100 ml
woda ciepła
100 ml
drożdże suche
1 opakowanie
jajko
1 sztuka
masło
2 łyżki
cukier kryształ
5 łyżek
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Składniki na kruszonkę

mąka pszenna
60 gram
cukier kryształ
30 gram
masło
30 gram

Dodatkowo do posmarowania

jajko
1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa chałka z kruszonką

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą. Rozpocząć wyrabianie ciasta. Dodać roztopione masło. Wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasta przerobić je, tak aby uszło trochę powietrza. Ciasto podzielić na 4 równe części, z każdej z nich zrobić długi wałek. Na jednym końcu połączyć i zwijać w warkocz, w następujący sposób: jedna część pod następną i nad następną itd.
Uformowaną chałkę ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką i pozostawić na kolejne 30 minut.
Krok 1 - Domowa chałka z kruszonką foto
2
Składniki na kruszonkę zmieszać razem i sprawnie wyrobić ciasto. Tak aby wszystkie składniki się połączyły, należy robić to sprawnie, żeby masło nie roztopiło się za mocno. Chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać zrobioną kruszonką.
Krok 2 - Domowa chałka z kruszonką foto
3
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez 30 minut, do czasu aż skórka chałki będzie ładnie zarumieniona.
Krok 3 - Domowa chałka z kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Internetowa Kuchnia 03.04.2015 00:31
Nigdy jeszcze nie robilam chalki, muszę spróbować ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak