Domory makaron- grubszy

Domory makaron- grubszy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa

    4 łyzeczki
  • jajko

    4 sztuki
  • mąka pszenna

    400 gram
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Domory makaron- grubszy

Każdy z nas pamięta domowy makaron .. Sama nie często robię, ale osttanio z racji że był wieczór a nie miałam makaronu, poastanowiłam go na szybko zrobić, dlatego grubszy zrobiłam.

Jajka rozbijamy, trzepiemy z oliwą i dodajemy mąkę- cały czas mieszamy. Powstanie nam masa, która musimy wyrrobić, powinna byc ona gładka. Ważne jest aby nasze dłonie były zwilżone woda z tego wzgledu ,ze łatwiej nam bedzie zagniatać ciasto. Następnie nasze już wyrobione ciasto dzielimy na cześci i najlepiej cienkiutko rozwałkowac, ja zrobiłm grubiej gdyż czas mnie gonił. Następnie kroimy w cienkie, bądź grubsze paseczki- makaron, jak już wolimy . Nasz posiekany makaron odkładmay na mąkę i przesypywanią nią, i znowu makaron- nie martwcie się nie poskleja się, bynajmniej nie powinien:) Po około 25 minutach makaron gotujemy w osolonej wrzącej wodzie z odrobiną oliwy. Oczywiście makaronu całego na raz nie wrzucamy, tylko etapowo. Wyjmujemy na sitko i gotowe:) W zależności od grubości klusek gotujemy od 4 do 8 minut. róznie z tym bywa, Ale warto po prostu samemu sprawdzić smak.


U mnie niestety zdjecie makaronu zostało zrobione anstepnego dnia wieczorem, gdyż wczesniej barkowalo czasu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Piter 31 02.06.2013 16:18
nie ma jak domowy makaron,super
berys18 30.11.2012 08:18
domowy najlepszy
Elżbieta17 02.09.2012 22:39
makaron własnej roboty najsmaczniejszy:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat