Przepis i sposób przygotowania na: Domory makaron- grubszy
Jajka rozbijamy, trzepiemy z oliwą i dodajemy mąkę- cały czas mieszamy. Powstanie nam masa, która musimy wyrrobić, powinna byc ona gładka. Ważne jest aby nasze dłonie były zwilżone woda z tego wzgledu ,ze łatwiej nam bedzie zagniatać ciasto. Następnie nasze już wyrobione ciasto dzielimy na cześci i najlepiej cienkiutko rozwałkowac, ja zrobiłm grubiej gdyż czas mnie gonił. Następnie kroimy w cienkie, bądź grubsze paseczki- makaron, jak już wolimy . Nasz posiekany makaron odkładmay na mąkę i przesypywanią nią, i znowu makaron- nie martwcie się nie poskleja się, bynajmniej nie powinien:) Po około 25 minutach makaron gotujemy w osolonej wrzącej wodzie z odrobiną oliwy. Oczywiście makaronu całego na raz nie wrzucamy, tylko etapowo. Wyjmujemy na sitko i gotowe:) W zależności od grubości klusek gotujemy od 4 do 8 minut. róznie z tym bywa, Ale warto po prostu samemu sprawdzić smak.
U mnie niestety zdjecie makaronu zostało zrobione anstepnego dnia wieczorem, gdyż wczesniej barkowalo czasu.