Domory makaron- grubszy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa

    4 łyzeczki
  • jajko

    4 sztuki
  • mąka pszenna

    400 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Każdy z nas pamięta domowy makaron .. Sama nie często robię, ale osttanio z racji że był wieczór a nie miałam makaronu, poastanowiłam go na szybko zrobić, dlatego grubszy zrobiłam.

Jajka rozbijamy, trzepiemy z oliwą i dodajemy mąkę- cały czas mieszamy. Powstanie nam masa, która musimy wyrrobić, powinna byc ona gładka. Ważne jest aby nasze dłonie były zwilżone woda z tego wzgledu ,ze łatwiej nam bedzie zagniatać ciasto. Następnie nasze już wyrobione ciasto dzielimy na cześci i najlepiej cienkiutko rozwałkowac, ja zrobiłm grubiej gdyż czas mnie gonił. Następnie kroimy w cienkie, bądź grubsze paseczki- makaron, jak już wolimy . Nasz posiekany makaron odkładmay na mąkę i przesypywanią nią, i znowu makaron- nie martwcie się nie poskleja się, bynajmniej nie powinien:) Po około 25 minutach makaron gotujemy w osolonej wrzącej wodzie z odrobiną oliwy. Oczywiście makaronu całego na raz nie wrzucamy, tylko etapowo. Wyjmujemy na sitko i gotowe:) W zależności od grubości klusek gotujemy od 4 do 8 minut. róznie z tym bywa, Ale warto po prostu samemu sprawdzić smak.


U mnie niestety zdjecie makaronu zostało zrobione anstepnego dnia wieczorem, gdyż wczesniej barkowalo czasu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Piter 31 02.06.2013 16:18
nie ma jak domowy makaron,super
berys18 30.11.2012 08:18
domowy najlepszy
Elżbieta17 02.09.2012 22:39
makaron własnej roboty najsmaczniejszy:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat