Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domory makaron- grubszy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

oliwa 4 łyzeczki
jajko 4 sztuki
mąka pszenna 400 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Domory makaron- grubszy

Każdy z nas pamięta domowy makaron .. Sama nie często robię, ale osttanio z racji że był wieczór a nie miałam makaronu, poastanowiłam go na szybko zrobić, dlatego grubszy zrobiłam.

Jajka rozbijamy, trzepiemy z oliwą i dodajemy mąkę- cały czas mieszamy. Powstanie nam masa, która musimy wyrrobić, powinna byc ona gładka. Ważne jest aby nasze dłonie były zwilżone woda z tego wzgledu ,ze łatwiej nam bedzie zagniatać ciasto. Następnie nasze już wyrobione ciasto dzielimy na cześci i najlepiej cienkiutko rozwałkowac, ja zrobiłm grubiej gdyż czas mnie gonił. Następnie kroimy w cienkie, bądź grubsze paseczki- makaron, jak już wolimy . Nasz posiekany makaron odkładmay na mąkę i przesypywanią nią, i znowu makaron- nie martwcie się nie poskleja się, bynajmniej nie powinien:) Po około 25 minutach makaron gotujemy w osolonej wrzącej wodzie z odrobiną oliwy. Oczywiście makaronu całego na raz nie wrzucamy, tylko etapowo. Wyjmujemy na sitko i gotowe:) W zależności od grubości klusek gotujemy od 4 do 8 minut. róznie z tym bywa, Ale warto po prostu samemu sprawdzić smak.


U mnie niestety zdjecie makaronu zostało zrobione anstepnego dnia wieczorem, gdyż wczesniej barkowalo czasu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piter 31 02.06.2013 16:18
nie ma jak domowy makaron,super
berys18 30.11.2012 08:18
domowy najlepszy
Elżbieta17 02.09.2012 22:39
makaron własnej roboty najsmaczniejszy:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak