Przepis i sposób przygotowania na: Domek świąteczny
- 1 podłoga (18x29 cm),
- 2 ścianki boczne (22x12 cm),
- 2 ścianki szczytowe (18 cm szerokie, 23 cm wysokie),
- dach (36x23 cm, na środku zagiąć),
- komin (16x8 cm).
Na ściankach domu wyciąć okna i drzwi. Ścianki szczytowe na wysokości 12 cm ścinać w trójkąty (do 23 cm). Części domku skleić taśmą obustronnie przylepną. Karton w kształcie komina pozginać co 4 cm, na dwóch przeciwległych bokach wyciąć trójkąty, żeby komin mógł stanąć na dachu.
Wymieszać cukier puder, białka i 4 łyżki soku z cytryny. Domek okleić herbatnikami używając lukru jako kleju. Jeżeli podczas pracy lukier będzie tężał, można dodać kilka kropel soku z cytryny, żeby go rozrzedzić.
Część masy lukrowej nałożyć do szprycy do dekoracji i zrobić na dachu śnieg oraz sople. Do dekoracji użyć gotowych ciasteczek, cukierków i perełek cukrowych wg uznania. Przyklejać je lukrem. Dym lecący z komina zrobić z waty cukrowej. Domek można też udekorować czekoladowymi Mikołajkami i gwiazdkami.