Domek świąteczny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier puder

    1\\2 kg
  • białka

    2 szt
  • sok z cytryny

    5 łyżek
  • herbatniki

    20 dag
  • cukierki kolorowe

  • czekoladki

  • perełki cukrowe

  • ciasteczka

  • wata cukrowa

  • karton

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Części domu przygotować z kartonu:
- 1 podłoga (18x29 cm),
- 2 ścianki boczne (22x12 cm),
- 2 ścianki szczytowe (18 cm szerokie, 23 cm wysokie),
- dach (36x23 cm, na środku zagiąć),
- komin (16x8 cm).
Na ściankach domu wyciąć okna i drzwi. Ścianki szczytowe na wysokości 12 cm ścinać w trójkąty (do 23 cm). Części domku skleić taśmą obustronnie przylepną. Karton w kształcie komina pozginać co 4 cm, na dwóch przeciwległych bokach wyciąć trójkąty, żeby komin mógł stanąć na dachu.

Wymieszać cukier puder, białka i 4 łyżki soku z cytryny. Domek okleić herbatnikami używając lukru jako kleju. Jeżeli podczas pracy lukier będzie tężał, można dodać kilka kropel soku z cytryny, żeby go rozrzedzić.
Część masy lukrowej nałożyć do szprycy do dekoracji i zrobić na dachu śnieg oraz sople. Do dekoracji użyć gotowych ciasteczek, cukierków i perełek cukrowych wg uznania. Przyklejać je lukrem. Dym lecący z komina zrobić z waty cukrowej. Domek można też udekorować czekoladowymi Mikołajkami i gwiazdkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat