Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukier puder
1\\2 kg -
białko
2 szt -
sok z cytryny
5 łyżek -
herbatniki
20 dag -
cukierki kolorowe
-
czekoladki
-
perełki cukrowe
-
ciasteczka
-
wata cukrowa
-
karton
Przepis i sposób przygotowania Domek świąteczny
- 1 podłoga (18x29 cm),
- 2 ścianki boczne (22x12 cm),
- 2 ścianki szczytowe (18 cm szerokie, 23 cm wysokie),
- dach (36x23 cm, na środku zagiąć),
- komin (16x8 cm).
Na ściankach domu wyciąć okna i drzwi. Ścianki szczytowe na wysokości 12 cm ścinać w trójkąty (do 23 cm). Części domku skleić taśmą obustronnie przylepną. Karton w kształcie komina pozginać co 4 cm, na dwóch przeciwległych bokach wyciąć trójkąty, żeby komin mógł stanąć na dachu.
Wymieszać cukier puder, białka i 4 łyżki soku z cytryny. Domek okleić herbatnikami używając lukru jako kleju. Jeżeli podczas pracy lukier będzie tężał, można dodać kilka kropel soku z cytryny, żeby go rozrzedzić.
Część masy lukrowej nałożyć do szprycy do dekoracji i zrobić na dachu śnieg oraz sople. Do dekoracji użyć gotowych ciasteczek, cukierków i perełek cukrowych wg uznania. Przyklejać je lukrem. Dym lecący z komina zrobić z waty cukrowej. Domek można też udekorować czekoladowymi Mikołajkami i gwiazdkami.
Komentarze (0)