Przepis i sposób przygotowania na: Długo pieczona łopatka z wieprzowiny
1. Na patelni o grubym dnie pogrzej 2 łyżki oleju.
2. Usmaż cebulę na średnim ogniu, aż zmięknie, około 5 minut.
3. Dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty. Uważaj, aby czosnek się nie spalił.
4. Dodaj ketchup, ocet jabłkowy, sos Worcestershire, musztardę, miód i dopraw 1 łyżeczką soli oraz dodaj 100 ml wody, a następnie zamieszaj.
5. Zagotuj miksturę i zmniejsz ognień. Na wolnym ogniu gotuj przez około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Odstaw do ostudzenia.
6. Przy użyciu blendera ręcznego zmiksuj wszystko do powstania jednolitej masy.
7. Natrzyj mięso sosem, przykryj i marynuj przez co najemnej 5 godzin, a najlepiej przez całą noc.
8. Nastaw piekarnik na 180°C.
9. Przełóż mięso oraz sos do brytfanki takiej wielkości, aby wszystko się zmieściło, ale nie za dużej.
10. Na wierzch połóż papier do pieczenia, a następnie przykryj całość szczelnie dwoma warstwami foli aluminiowej.
11. Piecz mięso przez 2,5 godziny.
12. Wyjmij mięso z naczynia i odcedź sos.
13. Natrzyj mięso łyżeczką soli.
14. Nastaw piekarnik na 230°C i przełóż mięso z powrotem do brytfanki.
15. Piecz mięso bez przykrycia przez około 30 minut, aż skórka będzie chrupiąca.
16. Sos przelej do garnuszka o grubym spodzie, dolej około 300 ml wrzącej wody.
17. Gotuj na wolnym ogniu, aż część wody odparuje i powstanie gęsty sos. Jeżeli sos będzie za rzadki, dodaj łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszaj.
18. Przed podaniem odcedź sos, aby nie było w nim żadnych grudek.