Przepis i sposób przygotowania na: Diabelskie koreczki z chili i czosnkiem
Kroki postępowania
Ogórki umyć, nie obierać i pokroić na kostkę.

Posypać solą i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie, odsączyć z powstałego soku, posypać chili, dodać przeciśnięty czosnek i podgrzany olej. Wymieszać.

Cukier zagotować z octem. Gorącą zalewą zalać ogórki i odstawić na 12 godzin. Ogórki należy przycisnąć, aby nie wypływały.

Po 12 godzinach nasze ogórki będą pokryte sokiem i pięknie się skurczą.

Następnie koreczki włożyć do słoików i zalać zimną zalewą. Słoiczki szczelnie zakręcić i pasteryzować 5 minut. W oryginalnym przepisie było bez pasteryzacji, ale ja nie ryzykuję. Trochę zalewy zostaje i szkoda było mi jej wylać więc zrobiłam jeszcze trzy słoiczki ogórków w plasterki i zalałam pozostałą zalewą. Też wyszły bardzo dobre i nic się nie zmarnowało.
