deser z wiśni i sucharków

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiśnie

    25 dkg
  • cukier

    6 dkg
  • sucharki

    2 sztuki
  • masło

    2 dkg
  • mąka

    4 dkg
  • sól

  • mleko

    1 szklanka
  • jajko

    2 sztuki
  • cukier brązowy

    5 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

wydrylowane wiśnie nakładam do naczynia żaroodpornego, posypuję cukrem. Kruszę sucharki i mieszam z wiśniami. Rumienię mąkę na maśle, dodaję gorące mleko, solę i gotuję do zgęstnienia. Dodaję cukier, wbijam pojedynczo jajka, cały czas mieszając. Przygotowaną masę wylewam na wiśnie i gotuję na parze 20 minut. Piekę dalsze 20 minut w umiarkowanie ciepłym piekarniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
andżelika1 18.08.2012 15:39
pycha
sznycel 17.08.2012 22:05
wiśni jeszcze nie ma u mnie w warzywniaku, ale wkrótce...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat