Deser z kisielem i musem dyniowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miąższ dyni

  • banan

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

kisiel brzoskwiniowy - opakowanie/a na 0,5l wody,
Mus dyniowo-jabłkowy z bananem (przygotowany wcześniej):
miąższ dyni - 650g,
jabłka, obrane i wydrążone - 750g,
banan - dojrzały,
cukier - 3-4 łyżki,
cynamon - łyżka,
goździki całe - dałam 7 sztuk,
woda - 1/4 szklanki,
sok z cytryny - do smaku, dałam 2 łyżki,
cukier waniliowy - łyżeczka.
cukier.

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie musu: Jabłka oraz dynię pokroić w kostkę. Do dużego rondla wlać wodę, a gdy się mocno podgrzeje, dodać jabłka i dynię. Wymieszać. Dusić pod przykryciem przez kilka minut, po czym dodać goździki, cukry, oraz cynamon. Dusić na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy jabłko będzie miękkie - po około 30 minutach, dodać rozgniecionego widelcem banana oraz sok z cytryny. Podsmażyć jeszcze przez 5 minut. Doprawić do smaku cukrem, jeśli trzeba i odparować lub odsączyć płyn, jeśli zajdzie taka potrzeba. Zmiksować blenderem. Dla zaostrzenia smaku można dodać trochę gałki muszkatołowej.Podawać solo na ciepło, lub jako dodatek do deserów i różnych dań. Przechowujemy w lodówce. Kisiel przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Jeżeli trzeba, słodzimy. Gorący kisiel przelewamy do wypłukanych zimną wodą pucharków, zostawiając nieco miejsca na górze. Wierzch uzupełniamy kilkoma łyżkami musu. Mus można wcześniej podgrzać, będzie bardziej aromatyczny. Pozostały mus wykorzystujemy do innych deserów i dań.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 12.07.2013 00:15
bardzo ciekawy deser
Wioleta14 27.01.2012 09:11
pysznie wyglada
czekoladka_m 06.01.2012 16:44
ciekawy miks:):)
monika141 31.12.2011 15:46
fajnie wyglada
IZABELA29 19.12.2011 08:59
smacznie ,ciekawa jestem jego smaku
Olaa 15.12.2011 09:57
fajny pomysł
Monika-twin 04.12.2011 14:18
Bardzo lubię dynie, jadam na słodko i jako dania główne, przystawki, ale z kiślem to nowość. Pozytywnie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat