deser waniliowy z karmelem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    30 dkg
  • jajko

    4 sztuki
  • mleko

    3 szklanki
  • laska wanilii

  • skrobia kukurydziana

    2 łyżki
  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

mleko zagotowuję z miąższem wanilii i 15 dkg cukru. Żółtka miksuję ze skrobią kukurydzianą i mieszając wlewam mleko. Masę pomalutku podgrzewam na ogniu, ale nie gotuję.Kiedy masa stanie się gęsta, odkładam ją do przestudzenia, a w tym czasie ubijam pianę na sztywno razem z 10 dkg cukru. W salaterkach układam kolejno masę, krem, a na to kładę karmel zrobiony z 5 dkg cukru podgrzanego z kilkoma kroplami soku z cytryny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
andżelika1 15.08.2012 19:07
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat