Przepis i sposób przygotowania na: Deser w słoiku czekoladowa rozkosz
Śmietankę wlewamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy pokruszoną czekoladę mleczną podgrzewamy często mieszając aż czekolada się rozpuści. UWAGA! Ważne aby nie zagotować śmietanki!
Masę studzimy i chowamy do lodówki na minimum 3 godziny żeby się schłodziła. Następnie przekładamy śmietankę do wysokiej miski i ubijamy kilka minut pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone. Mieszamy aż składniki się połączą i powstanie jednolity krem.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty.
200 ml śmietanki ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Ciasteczka kruszymy. Do 2 słoików na spód wsypujemy czekoladowe ciastka, następnie nakładamy czekoladowy krem. Krem posypujemy posiekanymi orzechami i rodzynkami. Wszystko polewamy połową przygotowanej polewy czekoladowej. Na wierzch nakładamy bitą śmietanę, dekorujemy bakaliami i polewamy pozostałą polewą.