Deser śliwkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    600-700 g
  • cukier

    3 łyżki
  • czekolada gorzka

    1/2 tabliczki
  • śmietana 30%

    2 szkl
  • cukier puder

    2 łyżki
  • orzechy laskowe

    ok 5 szt
  • wódka

    50 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Deser śliwkowy foto
Wypestkowane śliwki włożyć do garnka, wsypać cukier i podgrzewać. Można podlać odrobiną wody. Smażyć ok 10min, aż śliwki zaczną się rozpadać.
Krok 2 - Deser śliwkowy foto
Śliwki zmiksować. Podzielić mus w proporcji 2/3 i 1/3. Do większej części dodać kawałki czekolady. Mieszając delikatnie podgrzewać, aż czekolada się rozpuści, dodać wódkę i dobrze wymieszać. Rozlać do pucharków.
Krok 3 - Deser śliwkowy foto
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Odłożyć ok 1/3 ubitej śmietanki, do której dodać cukier puder i wymieszać mikserem. Do pozostałej śmietanki dodać mus śliwkowy.
Krok 4 - Deser śliwkowy foto
Na warstwę śliwek z czekoladą nakładać warstwę śmietanki z musem śliwkowym. Samą bitą śmietanę włożyć do rękawa cukierniczego i udekorować deser. Posypać startymi orzechami laskowymi. Podawać schłodzone. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 17.11.2013 16:50
super pomysł na pyszny deser
gusia1000 18.10.2013 00:53
Dobry taki.
krystyna330 10.10.2013 19:01
chętnie wypróbuję
mysza75 07.10.2013 11:19
Ale pysznie wygląda :-)
Klausia 06.10.2013 22:03
pomysł rewelacyjny, gratulacje :)
Jastinka 06.10.2013 17:18
świetny pomysł na deser
aniagdz 06.10.2013 14:07
smaczne na pewno, można by pokombinować z ciekawszym podaniem ;)
Alex_M 06.10.2013 11:21
ale fajny deserek :)
pati100015 05.10.2013 20:40
smaczny deserek
as28 05.10.2013 19:44
trzeba spróbować takie pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat