Przepis i sposób przygotowania na: Deser ryżowo - budyniowy.
Następnie budyń (ja wybrałam smak toffi)gotuję wedle wskazówek z opakowania, jedynie z tą różnicą, że dodaję 600 ml mleka, a nie 500 ml, jak to jest standardowo przy gotowaniu budyniu oraz dosładzam 1 łyżkę więcej niż praktykuje się w typowym przygotowaniu budyniu niesłodzonego(zamiast 2 łyżek cukru dodaję 3 - jak ktoś lubi bardziej słodkie może dosłodzić więcej, ale dla mnie 3 łyżki to stanowczo najstosowniej).
Zatem opisuję dokładnie, co by formalności przepisu stało się zadość: z mleka odlewam około 100ml, aby rozmieszać w nim budyniowy proszek i cukier, resztę mleka gotuję. Jak mleko będzie wrzeć, zagotuje się to wlewam do niego budyniową mieszankę. Mieszam gotując na niewielkim ogniu, aż odpowiednio zgęstnieje.Gotowy budyń zdejmuję z ognia. Dodaję do niego woreczek ryżu.Dokładnie mieszam budyń z ryżem.
I legumina gotowa :). Deser daje dużą dowolność, bo można sobie wybrać dowolny, ulubiony smak budyniowy, a także dosłodzić wedle swojego gustu. Poza tym można słodkość sobie podrasować dodając np.kostkę czekolady, łyżkę nutelli, czy wszelakie sosy, które często się używa jako polewki do lodów. W temacie dodatków do tego deseru to róbta co chceta, co Wam inwencja podpowiada.
Można jadać go na ciepło, od razu po przygotowaniu, a można na zimno, po schłodzeniu w lodówce.