Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser On i Ona

4.0
(23)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopty ok 200 g
czekolada gorzka 100 g
gruszka 2 szt
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Goździki całe Prymat parę sztuk
czekolada mleczna 50 g
śmietana 30% 400 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
galaretka różowa 1 op
galaretka niebieska 1 op
jogurt naturalny 400 g
wódka

Przepis i sposób przygotowania na: Deser On i Ona

Kroki postępowania

1
Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki i ugotować w syropie (na 1 szklankę wody 3 łyżki cukru) z dodatkiem goździków. Ugotowane gruszki odsączyć z syropu, drobno pokroić lub zmiksować
Krok 1 - Deser On i Ona foto
2
Galaretkę niebieską rozpuścić w 1 1/2 szklanki wody, przestudzić i połączyć z gruszkami.
Krok 2 - Deser On i Ona foto
3
Do 1/2 szklanki syropu dodać wódkę do smaku i maczać biszkopty. Układać na dnie formy keksówki (13x23). Wyłożyłam folią aluminiową, żeby można było deser łatwo wyciągnąć. Kiedy galaretka z gruszkami zacznie tężeć wylać na ułożone biszkopty. Wstawić do lodówki.
Krok 3 - Deser On i Ona foto
4
Śmietankę 30% zagotować i dodać pokruszone czekolady. Mieszać, aż się rozpuszczą i masa będzie jednolita. Odlać 2 łyżki na dekorację. Żelatynę rozpuścić w łyżce wody i dodać do masy czekoladowej. Wsypać sól i pieprz cayenne. Wystudzić, czasami mieszając, aby nie zrobił się kożuch.
Krok 4 - Deser On i Ona foto
5
Kiedy zacznie tężeć wylać na galaretkę z gruszkami. Ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów.
Krok 5 - Deser On i Ona foto
6
Galaretkę różową rozpuścić w szklance wody. Przestudzoną połączyć z jogurtem. Kiedy zacznie tężeć wylać na biszkopty. Odstawić do stężenia.
Krok 6 - Deser On i Ona foto
7
Odlaną masę czekoladową włożyć do rożka i zrobić paski w poprzek deseru. Za pomocą wykałaczki przeciągnąć wzdłuż linie. Smacznego!
Krok 7 - Deser On i Ona foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 22.06.2015 13:51
super jest ten deserek
ben-ka 10.03.2015 10:40
Jaki śliczny, kolorowy......
myszka6 09.03.2015 09:07
Rewelacja
Klausia 19.02.2015 18:06
ciekawe warstwy
caralajna 13.02.2015 18:29
u Ciebie znów oryginalnie i smacznie :)
Alex_M 09.02.2015 19:57
jaki fajny pomysł :)
Pani Domu 09.02.2015 15:15
pięknie wygląda
Milka100 09.02.2015 11:33
Po prostu smaczne cudeńko:)
VioletoweKucharzenie 09.02.2015 08:47
Świetna nazwa i ciacho:-)
Michał2 08.02.2015 23:54
bardzo ciekawy
Ola1984 08.02.2015 22:03
Bajecznie wygląda :)
anilewe13
anilewe13 08.02.2015 21:50
Rewelacyjny przepis
barbara11561 08.02.2015 21:45
pyszne ciacho:)
Kuchenka 08.02.2015 21:38
świetnie :D pomysłowe
Katarzyna59 08.02.2015 20:54
cudeńko!!!
fotoviderek 08.02.2015 20:22
Rewelacja :)
ania2610 08.02.2015 20:16
wygląda bardzo atrakcyjnie
Anna133 08.02.2015 20:05
wygląda świetnie zwłaszcza góra ;)
Hrabina w kuchni 08.02.2015 20:03
Piękny!!! :)
irenka 08.02.2015 19:51
pyszny deser
Wiktoria29 08.02.2015 19:16
super deser
wyattearp 08.02.2015 19:12
ciekawa nazwa
Monika-twin 08.02.2015 19:12
fajne ciasto.
Ania84 08.02.2015 18:53
fajne kolorki
jola91 08.02.2015 18:42
Wspaniale wygląda i nazwa taka idealna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak