Przepis i sposób przygotowania na: deser "na rafie"
Galaretki rozpuścić w gorącej wodze, wg instrukcji na opakowaniu. Moja galaretka ma smak curacao i jedno opakowanie wystarcza na 1,5 szklanki wody. Wystudzoną wlać do formy i wstawić do lodówki do stężenia.
Sezam uprażyć na patelni i rozgnieść w moździerzu.
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody. Rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Do jogurtu wlać syrop kokosowy, sezam i rozpuszczoną żelatynę. Dosłodzić wg uznania.
Jogurt wlać na zastygniętą niebieską galaretkę. Na wierzchu ułożyć ciasteczka amaretti płaską stroną do góry. Mogą też być biszkopty.
Wstawić do lodówki. Po stężeniu wyjąć i do góry nogami wywrócić na talerz.
Mandarynkę obrać i podzielić na pojedyncze kawałki. Z listków melisy zrobić żagiel i przypiąć wykałaczką do mandarynki. Udekorować deser łódkami.
Gotowe, smacznego.