Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser makowy z pęczakiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza pęczak 250g ugotowana
masa makowa 200 g
miód 2 lyzeczki
brązowy rum 1 lyzka
rodzynki 1 garść złotych
żurawina suszona 1 garść
płatki migdałowe 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Deser makowy z pęczakiem


Do garnuszka z wystudzonym pęczakiem dodać masę makową i wymieszać.

Wlać rum i miód, wymieszać dokładnie. Następnie wsypać garść złotych rodzynek oraz garść płatków migdałowych (odrobinę odłożyć do dekoracji).

Na koniec wsypać suszoną żurawinę. Całość dokładnie wymieszać i wstawić na 2 godziny do lodówki aby smaki się przegryzły.

Następnie deser nałożyć do miseczek lub pucharków, posypać płatkami migdałowymi i złotymi rodzynkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 05.02.2015 22:31
bardzo mi się podoba :)
Bernadeta1 05.02.2015 18:51
bardzo fajny pomysł na inny i smaczny deserek
Alex_M 05.02.2015 16:28
masz rację, chociaż kutii nigdy nie jadłam ;) ale to było dobre :D
Habibi 05.02.2015 16:05
Odmiana mojej ukochanej kutii :) Z rumem jeszcze nie robiłam, ale zawsze na święta i sylwestra robimy duży garnek i zajadamy się bez wyrzutów sumienia (ech, ta ilość kalorii...) - potem czekamy cierpliwie cały rok na kolejną ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak